Я допоможу!

Новина: Івано-Франківський "Оглядач": «Українська благодійна мережа» опікується сиротами-інвалідами

17 Червня 2010р.

Діти-сироти, які одночасно мають ще й фізичні або розумові вади, є однією з найбільш незахищених категорій населення. І хоча ми кожного року принаймні 1 червня про них згадуємо, легше дітям від цього не стає. Бо досі переважна більшість інтернатів, у яких вони перебувають, працює за принципом, що дитині потрібні лише їжа та одяг. А про реалізацію, отримання елементарних професійних навичок мова взагалі не йде. Виправити цю ситуацію намагається «Українська благодійна мережа», яка вже майже рік працює в Івано-Франківську.

За словами голови правління Василя Футерка, благодійна організація, яку він очолює, до певної міри унікальна, бо спеціалізується суто на наданні допомоги дітям-сиротам, які одночасно є інвалідами. Подібних проектів в Україні наразі немає.

«Ситуація у деяких закладах просто жахлива – в більшості випадків діти там не отримують ні навчання, ні реабілітації, а просто перебувають», – говорить Василь Футерко. На його думку, основна проблема цих закладів у тому, що вони підпорядковані не Міністерству освіти чи охорони здоров’я, а Міністерству праці і соціальної політики.
 
«Хоча навіть за такого фінансування інтернат є показовим в Україні. Взагалі в цих закладах дуже багато залежить від керівництва. Якщо директор не просто виконує свій обов’язок, а робить щось від себе, то, відповідно, і його підопічним краще живеться», – запевняє голова правління «Української благодійної мережі».
 
Також одна з головних засад благодійної організаціїдавати дітям те, що залишиться у них надовго і дасть можливість хоч якось реалізуватися в цьому житті. «Ми возимо їм не продукти, одяг, побутову хімію чи засоби гігієни, а те, що може дати дітям навчання і виховання. Тобто виходимо з принципу «не потрібно давати голод-ному рибутреба дати йому вудочку і навчити нею користуватися», – каже Василь Футерко.
 
Показовим у цьому плані є проект, який благодійна організація наразі реалізовує на Львівщині разом із волонтерами, які об’єднались у групу «Відкриваємо серця». Донедавна вихованці Роздільського дитячого будинку-інтернату мали змогу працювати в місцевій майстерні та виготовляти пакети. Сьогодні така можливість для них зникла, але прагнення дітей знову повернутися до роботи залишилося. Тому за кошти, які будуть зібрані, у цьому закладі обладнають майстерню з виготовлення свічок. Для дітей це дуже потрібна річ, адже всі вихованці, які перебувають у цьому закладі, мають фізичні та розумові вади, через що від більшості назавжди відмовилися батьки. Хоча і тут не обійшлося без певних труднощів – в Україні практично не випускають форм для виливу свічок. А якщо спеціально замовляти їх виготовлення, це потягне за собою великі витрати. Тому благодійна організація, крім меценатів, шукає і скульпторів, які зголосились би зробити такі форми.
 
Подібний проект активісти «Української благодійної мережі» збираються реалізувати і в Івано-Франківській області, зокрема на базі Снятинського дитячого будинку-інтернату. Наразі в ньому виховується понад 100 дітей. Всі вони мають помірну розумову відсталість, а дехто – й інші захворювання. Крім цього, більше половини дітейсироти.
 
В Україні функціонує 56 дитячих будинків-інтернатів системи Міністерства праці та соціальної політики України. Переважна більшість їх розкидана по малонаселених містах, селищах та селах. У них перебуває понад сім тисяч дітей, з яких практично половина є дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. Одночасно майже половина із вказаної кількості сиріт є інвалідами.
 
Андрій ВОЛИК
Джерело: Івано-Франківський "Оглядач"

Є запитання або потрібна допомога?
Зв’яжіться з нами
en uk
Ваш браузер застарів!

Оновіть свій браузер щоб бачити цей сайт коректно. Оновити мій браузер

×