Я допоможу!

Новина: Волонтерам перешкоджають навідуватися до дітей

24 Серпня 2016р.

Волонтерам БО «Українська благодійницька мережа» безпідставно перешкоджають навідуватися до дітей у Коломийський дитбудинок! Просимо суспільної уваги до цього дитбудинку
Адміністрація Коломийського дитячого будинку-інтернату створює незрозумілі та безпідставні перешкоди у відвідуванні волонтерами Української благодійницької мережі вихованок цього сиротинця. Такі відвідування регулярно відбувалися впродовж декількох років, жодних перешкод раніше не виникало. Однак, нещодавно директор Коломийського дитбудинку Денис М.Й. повідомила, що не допускатиме на територію інтернату волонтерів, якщо ті не матимуть медичних книжок. Маючи намір зрозуміти об’єктивні причини та юридичні підстави такої вимоги директора інтернату Українська благодійницька мережа звернулася до Коломийського дитячого будинку-інтернату з офіційним запитом.
 
Про будь-які об’єктивні причини такої вимоги адміністрації інтернату у відповіді на запит не зазначено. Більше того, на запитання “Чи мали місце обставини завдання будь-якої шкоди вихованкам будинку-інтернату особами, які надавали та/або надають благодійну допомогу за останні 3 роки”, яке викладено у підпункті “в” пункту 1 запиту, дитбудинок надає чітку відповідь, що таких випадків не було. Цікавою також є відповідь дитбудинку на запитання про те, чи ставилися вимоги про необхідність наявності медичних книжок іншим благодійникам, що вони “не надавали медичні книжки, оскільки не мали контакту з підопічними”. Виходить, що тільки наші волонтери особисто спілкуються з дівчатами, котрі мешкають у сиротинці.
 
Відповідно до абзаців першого та третього частини 5 статті 7 Закону України “Про волонтерську діяльність”, на яку у відповіді на запит посилається дитбудинок, волонтер зобов'язаний у випадках, визначених законодавством, проходити медичний огляд та надавати довідку про стан здоров'я. Проте, на сьогодні чинним законодавством не визначено випадків, в яких волонтери, які допомагають у дитячих будинках-інтернатах, повинні проходити медичний огляд. Інакше кажучи, ця норма закону є бланкетною, тобто потребує конкретизації у інших актах законодавства, без такої конкретизації вона не працює.
Безумовно, що волонтерство повинно бути відповідальним і у жодному разі не завдавати будь-якої шкоди, зокрема шкоди здоров’ю людей, котрі потребують допомоги. Однак, вимоги інтернатних закладів в першу чергу повинні бути обгрунтованими, законними та зрозумілими. Ми не виконували і не будемо виконувати будь-яких вимог чи умов інтернатних закладів, які не відповідають нормам закону.
 
Переконані, що частина вихованок Коломийського дитбудинку могли б навчатися, зокрема за індивідуальною формою. Наразі доступ до школи для них закритий! На нашу думку, адміністрація Коломийського дитятого будинку-інтернату створює штучні перешкоди у нашій діяльності, зокрема, через нашу позицію щодо можливого навчання вихованок.

Є запитання або потрібна допомога?
Зв’яжіться з нами
en uk
Ваш браузер застарів!

Оновіть свій браузер щоб бачити цей сайт коректно. Оновити мій браузер

×