Я допоможу!

Новина: Задокументовані недотримання прав вихованців Залучанського дитячого будинку-інтернату, порушення та інші недоліки у роботі закладу (2014-2017 роки)

13 Квітня 2017р.

1. Неналежне надання медичної допомоги вихованцям
У звіті за результатами моніторингового візиту, здійсненого представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини у листопаді 2016 р., зазначено, що моніторингову групу було ознайомлено з наказом Снятинської центральної районної лікарні від 21.09.2016 р., відповідно до якого для проведення щорічного поглибленого огляду вихованців створено робочу групу з лікарів різних спеціальностей. В медичних картках міститься інформація про проведення медичного огляду вихованців (підписи лікарів за результатами огляду майже відсутні). Однак, волонтери, які працювали у день проведення огляду, не підтвердили присутності лікарів в установі у зазначений день (і будь-який інший) та проведення ними огляду. Під час останнього візиту встановлено, що заходи щодо надання медичної допомоги важко хворим дітям не вживалися. Зокрема, у будинку-інтернаті проживав хлопчик Андрій, 2001 р.н., який з 22.09.2016 р. знаходиться під опікою Стаціонарного Хоспісу Фундації Гаош в м. Лодзь (Польща) [додаток 3, стор. 19].
Представники Уповноваженого ВРУ з прав людини за результатами аналізу медичної документації, яка зберігається у будинку-інтернаті, стверджують, що за наявності важких неврологічних та соматичних захворювань дитини (Андрія Бурдяка – ред. УБМ), що супроводжувалися суттєвим зменшенням його ваги, ні медичним персоналом будинку-інтернату, ні медичними працівниками закладів охорони здоров’я не було вжито необхідних заходів, зокрема госпіталізації до дитячої лікарні або влаштування до паліативного відділення Надвірнянського будинку дитини, проведення поглибленого обстеження мультидисциплінарною командою та розширеної діагностики, призначення ентерального харчування тощо [додаток 3, стор. 19].
У жовтні 2016 р. моніторингом за участю представників Мінсоцполітики було встановлено, що у справах дітей відсутні висновки про стан їхнього здоров’я, фізичний та розумовий розвиток за результатами щорічних медичних оглядів. [додаток 1, стор. 6]. Двічі на рік всі вихованці повинні проходити профілактичні огляди в Снятинській центральній районній лікарні (ЦРЛ), відповідно до графіку розробленого адміністрацією ЦРЛ. Проте не у всіх медичних картках вихованців присутні відповідні записи про проведення профілактичних оглядів [додаток 1, стор. 6].
Також цим моніторингом в будинку-інтернаті було виявлено відсутність належного контролю за вагою вихованців, розрахунків індексу маси тіла, нерегулярне зважування дітей (наявні випадки, коли зважування проводилися один раз на два роки!), наявні недостовірні записи в «Журналі реєстрації ваги тіла підопічних» із відсутністю будь-якої динаміки ваги упродовж року [додаток 1, стор. 6].
За результатами моніторингового візиту, здійсненого представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини 19 березня 2015 р., було встановлено, що дієтичного меню в будинку інтернаті немає, готуються страви загального столу, добових проб на вимогу моніторингової групи пред’явлено не було у зв’язку з їх відсутністю [додаток 5, стор. 39]. Моніторингом за участю представників Мінсоцполітики у жовтні 2016 р. була виявлена потреба у направленні медичної сестри з дієтичного харчування на курси з підвищення кваліфікації [додаток 1, стор. 6].
Впродовж 2010-2015 рр. в будинку-інтернаті померло 28 вихованців, в тому числі у 17 випадках (тобто більш ніж в половині!) причиною смерті є набряк головного мозку [додаток 8, стор. 53]. Враховуючи, що набряк головного мозку може виникати внаслідок недоотримання організмом білка, неналежний стан контролю за вагою вихованців, відсутність у багатьох випадках періодичних медичних оглядів, є підставою для припущення, що мали місце недоотримання вихованцями білкової їжі та/або були присутні інші окремі чинники, які спричинили більшість смертей саме від набряку головного мозку.
Лікар-психіатр не долучається до призначення, контролю за проведенням та динамікою реабілітаційних заходів – відсутні відповідні записи у листках призначень та медичних картках [додаток 1, стор. 6].
У квітні 2016 р. представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини було виявлено вихованця П., 1986 р.н., з тяжким перебігом захворювання. Проаналізувавши медичну документацію, було з’ясовано, що оскільки районний лікар-дерматолог не виконував свої службові обов’язки, призначення здійснювала медична сестра будинку-інтернату. Цей вихованець фактично залишився без належної медичної допомоги, що може розглядатися як жорстоке, нелюдське або таке, що принижує гідність, поводження [додаток 4, стор. 30]. Покращення стану цього вихованця було зафіксовано під час візиту у листопаді 2016 р. [додаток 3, стор. 19].
Моніторингом за участю представників Мінсоцполітики було встановлено зберігання в одній ємності великої кількості зубних щіток, що є порушенням правил особистої гігієни [додаток 1, стор. 6] та дає приводи вважати, що зубні щітки належним чином не використовуються.
Представники Уповноваженого ВРУ з прав людини під час моніторингових візитів двічі констатували відсутність лікарів в будинку-інтернаті протягом робочого дня [додаток 4, стор. 30], [додаток 5, стор. 39].
За результатами моніторингового візиту, здійсненого представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини 19 березня 2015 р., було встановлено, що календар щеплень не виконується (відсутні вакцини БЦЖ, КПК, АДПМ). Туберкуліну установа не отримала, тому проби Манту в 2014 році не робилися. Для проведення флюорографії діти відвозяться до районної лікарні у випадку підозри на запалення легень тощо. Раніше районна лікарня мала пересувний флюорограф, але наразі він не працює [додаток 5, стор.39].
Встановлені випадки застосування фіксації до вихованців будинку-інтернату за відсутності записів щодо підстав такої фіксації у медичній документації [додаток 3, стор. 19], [додаток 4, стор. 30].
За інформацією, наданою Департаментом охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації листом від 31.05.2016 № ФУ-151, до будинку-інтернату було здійснено виїзд обласної комісії. За результатами виїзду встановлено, що всього в інтернаті знаходиться 39 дітей віком до 18 років, із них 30 – лежачих. У всіх дітей виявлено неналежний стан ротової порожнини і всі вони потребують санації ротової порожнини. Це лікування стоматологічних захворювань слизової оболонки рота та ясен, твердих тканин зуба та їх ускладнень, потреба в екстракції (видаленні) зруйнованих зубів [додаток 11, стор. 57].

2. Неналежне здійснення фізичної реабілітації вихованців
Представники Уповноваженого ВРУ з прав людини підчас моніторингового візиту, здійсненого ними у листопаді 2016 р., не зустріли ні у спортивному залі, ні у басейні, жодної дитини [додаток 3, стор. 19].
Моніторинговим візитом за участю представників Мінсоцполітики у жовтні 2016 р. було виявлено, що до списку вихованців, з якими проводилася реабілітація в басейні, включено лише 7 осіб, а на час моніторингу в басейні займалися лише з двома вихованцями. [додаток 1, стор. 6].

3. Недостатнє перебування вихованців на прогулянках
Виведенням та вивезенням вихованців на прогулянки переважно займаються не працівники будинку-інтернату, а волонтери [додаток 3, стор. 19], [додаток 4, стор. 30].

4. Неналежне забезпечення вихованців технічними та іншими засобами реабілітації для осіб з інвалідністю
Через відсутність меблів для сидіння, як різновиду технічних засобів реабілітації, у будинку-інтернаті використовують стільці із санітарним оснащенням. Крім того, візки не відповідають медичним показанням та індивідуальним потребам вихованців [додаток 3, стор. 19].

5. Порушення права на освіту, невжиття достатніх заходів для здобуття освіти вихованцями в межах будинку-інтернату
Попри те, що будинок-інтернат призначений для осіб з глибокою розумовою відсталістю, в установі проживають мешканці з помірною та навіть легкою розумовою відсталістю [додаток 3, стор. 19].
У 2015 р. за ініціативою БО «БФ «Українська благодійницька мережа» було розпочате шкільне навчання 3-х вихованців (які на той час не досягли повноліття) за індивідуальною формою. За зверненнями організації таке навчання було рекомендоване обласною психолого-медико-педагогіч
ною консультацією [додаток 14, стор. 61].
Можливості здобуття освіти безпосередньо в будинку-інтернаті позбавлені декілька повнолітніх вихованців з помірною розумовою відсталістю, що є порушенням ст. 24 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю [додаток 3, стор. 19].
Міністерством освіти і науки України було доручено Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської облдержадміністрації вирішити питання щодо забезпечення реалізації права на освіту відповідного рівня повнолітніми вихованцями Залучанського дитячого будинку-інтернату [додаток 6, стор. 47].
Однак, станом на 12.04.2017, повнолітні вихованці будинку-інтернату з помірною розумовою відсталістю позбавлені можливості здобувати загальну середню освіту.

6. Переповненість кімнат та недостатнє вжиття адміністрацією будинку-інтернату заходів для розширення житлової площі
Норми площі на одну особу не дотримуються, в житлових кімнатах ліжка розміщені впритул, майже відсутні шафи для зберігання особистих речей [додаток 3, стор. 19], [додаток 4, стор. 30], [додаток 5, стор. 39], [додаток 1, стор. 6].
Враховуючи брак житлової площі та необхідність її розширення БО «БФ «Українська благодійницька мережа» у 2016 р. розпочала ремонтні роботи корпусу №2 будинку-інтернату, який упродовж багатьох років не використовувався через незадовільний його стан. Задіяння площ цього корпусу дозволило б розвантажити основний спальний корпус. На необхідності ремонту корпусу №2 наголошувала адміністрація будинку-інтернату, зверталася з проханням про допомогу у здійсненні такого ремонту, зокрема у листі від 16.10.2015 [додаток 11, стор. 57]. У квітні-травні 2016 р. виключно за рахунок благодійних коштів БО «БФ «Українська благодійницька мережа» забезпечила виконання першого етапу ремонтних робіт (зміцнення фундаменту, стін) корпусу №2 загальною вартістю 176136,00 грн. Разом з тим, будинку-інтернату з обласного бюджету було виділено кошти в сумі 190000,00 грн. на потреби капітального ремонту. Однак, зазначені кошти були спрямовані будинком-інтернатом не на потреби розширення та покращення житлових приміщень, а для ремонту харчоблоку (кухні), що підтверджує адміністрація будинку-інтернату у листі від 02.12.2016 № 01-17/667 [додаток 13, стор. 60].
Потреба здійснення ремонту харчоблоку викликає сумніви. Зокрема, під час моніторингового візиту, здійсненого представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини 19 березня 2015 р. було встановлено, що кухня перебуває у задовільному стані [додаток 5, стор. 39]. Задовільний стан кухні було встановлено також 10.10.2016 моніторинговим візитом за участю представників Мінсоцполітики [додаток 1, стор. 6].

7. Недостатня кваліфікація працівників
Представниками Уповноваженого ВРУ з прав людини у звіті за результатами моніторингового візиту, здійснено у листопаді 2016 р. зазначено, що останній семінар з підготовки медперсоналу було проведено ще у 2014 р. З того часу жодних семінарів, тренінгів або курсів для персоналу будинку-інтернату не було проведено [додаток 3, стор. 19].

8. Невідповідність штату будинку-інтернату встановленим нормам, порушення прав працівників
Штатний розпис будинку-інтернату не відповідає нормам наказу Мінпраці від 01.10.2008 № 411. За інформацією будинку-інтернату необхідно збільшити чисельність молодших медичних сестер на 35 штатних одиниць. Про таку ситуацію керівництво будинку-інтернату інформувало Департамент соціальної політики облдержадміністрації, однак питання залишається не вирішеним [додаток 2, стор. 17], [додаток 3, стор. 19]. Зокрема, штатним розписом будинку-інтернату не передбачено посаду дитячого лікаря-психіатра [додаток 1, стор. 6].
Молодші медичні сестри – санітарки-няньки будинку інтернату були незаконно позбавлені обов’язкової надбавки у розмірі 15% посадового окладу за особливі умови праці, яка передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 29.09.2010 № 875. У листі управління Держпраці в Івано-Франківській області від 19.05.2016 № 2450 повідомляється про те, що працівники будинку-інтернату, які відносяться до молодшого медичного персоналу, звернулися до Управління із заявами про те, що зі скаргами до благодійної організації «Українська благодійницька мережа» щодо нарахування та виплати заробітної плати будинком-інтернатом не зверталися, претензій до адміністрації не мають і просять не розглядати зазначені питання [додаток 9, стор. 54]. З урахуванням низького рівня оплати праці молодшого медичного персоналу викликає сумніви інформація про те, що працівники з власної ініціативи (добровільно) звернулися із заявами, в яких просять не розглядати питання щодо незаконного позбавлення їх надбавки, передбаченої законодавством.
Разом з тим, перевіркою, проведеною пізніше управлінням Держпраці в Івано-Франківській області за дорученням Державної служби України з питань праці, було встановлено, що в порушення вимог ст. 98 КЗпП України будинком-інтернатом молодшим медичним сестрам, які доглядають хворих, не виплачується надбавка за особливі умови роботи у розмірі 15% посадового окладу згідно постанови КМУ № 875 від 29.09.2010 [додаток 10, стор. 55].

За неналежне виконання посадових обов’язків в частині захисту прав важко-хворих дітей директора Залучанського дитячого будинку-інтернату Сухолиткого М.В. було притягнуто до дисциплінарної відповідальності та оголошено догану відповідно до ст. 147 КЗпПУ, про що видано наказ по департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації від 01.06.2016 № 37 [додаток 7, стор. 50].

Додатки:
1. Лист Міністерства соціальної політики України від 21.02.2017 № 86/0/3-17 з долученою до нього довідкою за результатами моніторингового візиту щодо вивчення діяльності Залучанського дитячого будинку-інтернату від 10.10.2016.
2. Лист Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 20.01.2017 № 2/9-276355.16-2/09-86.
3. Лист Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації від 18.01.2017 № 2-95/17-86 з долученим до нього витягом із звіту за результатами моніторингового візиту щодо з’ясування стану дотримання прав вихованців та підопічних, які проживають у Залучанському дитячому будинку-інтернаті.
4. Лист Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 27.05.2016 № 2/9-001335.16/37-86 з долученим до нього витягом зі звіту про результати відвідування місця несвободи «Залучанський дитячий будинок-інтернат».
5. Лист Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 29.09.2015 р. № 7/9-000359.15/37-109 з долученим до нього звітом за результатами моніторингового візиту до Залучанського дитячого будинку-інтернату.
6. Лист Представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини від 15.03.2017 № 8.1.2/7-282004.17-2/
09-178.
7. Лист Івано-Франківської обласної ради від 11.08.2016 № 10-227/1374/168.
8. Лист Залучанського дитячого будинку-інтернату від 04.02.2016 № 01-17/43.
9. Лист управління Держпраці в Івано-Франківській області від 19.05.2016 № 2450.
10. Лист управління Держпраці в Івано-Франківській області від 05.08.2016 № 3927.
11. Лист Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації від 31.05.2016 № ФУ-151.
12. Лист Залучанського дитячого будинку-інтернату від 16.10.2015 № 01-17/630.
13. Лист Залучанського дитячого будинку-інтернату від 02.12.2016 № 01-17/667.
14. Лист обласної психолого-медико-педагогіч
ної консультації від 09.09.2015 № 16-10/23.

Завантажити узагальнення разом із сканами документів у форматі PDF можна ТУТ.

Є запитання або потрібна допомога?
Зв’яжіться з нами
en uk
Ваш браузер застарів!

Оновіть свій браузер щоб бачити цей сайт коректно. Оновити мій браузер

×